
- Geplaatst door DPRS
- Op 19 maart 2019
Regelmatig schrijft bestuurder Gabriele Kasten van Pieter Raat over haar belevenissen, inzichten en ervaringen in de zorg en/of binnen de organisatie. Deze teksten worden gepubliceerd via deze nieuwsbrief en als BLOG op onze website www.dprs.nl en facebookpagina (De Pieter Raat Stichting).
Blog: Smakelijk eten!
Mijn zoon van negentien belt me te pas en te onpas met de vraag: ‘Mama, wat eten wij vandaag?’. En dan stoort hij zich niet eraan, dat ik op mijn werk ben of andere verplichtingen heb. Eten is een belangrijk moment op de dag, en als de levensjaren vorderen, misschien wel het belangrijkste moment van de dag.
Tegelijkertijd is eten en drinken een ingewikkeld vraagstuk onder senioren bij De Pieter Raat Stichting. Dit heeft onder meer te maken met de diversiteit aan bewoners in onze woonzorgcentra en uit de omliggende buurten. De ene senior houdt van traditionele maaltijden, de ander meer van de nieuwe keuken. Sommigen volgen een zoutarm dieet, terwijl een ander juist kruidig eten prefereert. Ik zou bijna zeggen: zoveel mensen, zoveel wensen.
Sambal erbij?
Een tijd geleden maakte een bewoner herhaaldelijk bezwaar tegen de, in zijn beleving, smakeloze maaltijden. Een van onze gastronomie- medewerkers ging met hem in gesprek. En wat bleek? Meneer zat zijn hele leven bij de mariniers. Daar is het gebruikelijk om al bij het ontbijt sambal op de boterhammen te smeren. Geen wonder dus, dat meneer onze maaltijden kleurloos en smakeloos vond. Na het gesprek kreeg meneer zijn maaltijden met een glas sambal er bij geserveerd en ziezo: hij was tevreden.
Koken is kunst
Bij De Pieter Raat Stichting komen senioren met diverse smaken bij elkaar. Dit terwijl bij andere restaurants al een selectie bij de voordeur plaatsvindt op basis van de menukaart. Als iemand niet van Aziatisch eten houdt, dan loopt hij of zij de deur van het Chinese restaurant voorbij en schuift diegene wellicht aan in een Italiaans of Grieks restaurant. Voor onze restaurants is dat anders en dat vraagt veel van ons gastronomieteam. Het is voor ons de kunst om goed en gevarieerd te koken en constant in gesprek te gaan en te blijven met onze senioren. Wat zijn hun wensen? En hoe kunnen we daar zo goed mogelijk op inspelen?
Gezelligheid aan tafel
Onlangs hebben wij een korte film gemaakt over onze keuken in Hugo-Waard. Daarin laten wij zien, hoe we veilig en smaakvol onze maaltijden bereiden. Het Keurmerk VeiligVoedsel.nl nomineerde ons zelfs voor een prijs. We mogen ons rekenen tot de top drie van beste Nieuwkomers van Nederland, in de categorie zorginstellingkeukens. En dat is zeker een felicitatie voor ons keuken- en restaurantteam waard! De mooiste beloning voor de inzet van dit team, kregen wij toch wel tijdens de opnames van het filmpje: tijdens het eten begonnen onze senioren in het restaurant spontaan te zingen en te dansen. Daaruit blijkt maar weer dat eten niet alleen het belangrijkste moment van de dag is, maar toch zeker ook het mooiste moment van de dag! Smakelijk eten!
0 Reacties