
- Geplaatst door DPRS
- Op 14 juli 2021
Zoutloos of zoutarm, gluten-, lactose- of suikervrij, diëten en allergieën… Koken voor veel verschillende mensen is een kunst. ,,Zoveel mensen, zoveel wensen’’, aldus Hans Danenberg, dieetkok bij Pieter Raat. Hij raakt niet zo snel van de kook: ,,Het is voor ons als gastronomieteam de uitdaging om lekker, gezond en gevarieerd te koken voor iedereen. Om een smaakvolle maaltijd te bereiden aan iedereen. Ook als mensen een dieet of speciale wensen hebben. Bij Pieter Raat maken we goede afspraken met de cliënt, hun eerste contactpersonen, de diëtist en de zorgmedewerkers. We streven ernaar om elke dag weer voor iedereen een smakelijke maaltijd te serveren, passend bij de specifieke eisen en wensen van het individu. Zo willen we mensen verleiden om lekker mee te eten.’’
Dieetkok Hans bereidt dagelijks met zijn gastronomiecollega’s 120 warme maaltijden in de keuken van De Raatstede. In Hugo-Waard wordt gekookt voor 55 personen. Een menucommissie, bestaande uit bewoners vergadert elke maand met het gastronomieteam. ,,We nemen de maandmenu’s samen door en de commissieleden adviseren ons. Hun ideeën en tips zijn nuttig en waardevol. Daar doen we ons voordeel mee.’’
Bewustwording
Werd er vroeger vooral gegeten volgens de ‘Schijf van Vijf’, tegenwoordig zijn mensen veel bewuster met voeding bezig. Logisch vindt dieetkok Hans: ,,Waar komt ons eten vandaan? Hoe wordt het bereid en wat zit erin? Bij Pieter Raat wordt ingezet op zo veel mogelijk vers, natuurlijker, biologischer en meer producten uit de streek. Goede en gevarieerde voeding draagt bij aan lekker in je vel zitten en een gezonder lijf. Bij het ouder worden, steken kwaaltjes de kop, neemt de spiermassa af en worden de botten poreuzer. Het bewust inzetten van voedingsmiddelen en blijven bewegen is van groot belang voor de algehele gezondheid en het welbevinden.’’
Goed eten voor behoud spiermassa & sterke botten
,,Eiwitten zijn nodig voor de spiermassa en die eiwitten haalt hert menselijk lichaam uit voedsel, zoals kipfilet. Cliënten die na een operatie of ziekbed aansterken, voorzien we van extra energierijke toetjes of drankjes. Het oudere lichaam heeft ook vitamine D nodig voor stevige botten en tanden.’’ Een tekort aan vitamine D kan leiden tot botontkalking, een verminderde afweer en zwakkere spieren. En dat kan weer leiden tot valpartijen. ,,Die vitamine D zit ook in vette vis, lever, vlees, eieren en melkproducten. Dus zetten we die regelmatig op het menu.’’ Belangrijkste bron van vitamine D is natuurlijk zonlicht. ,,Vandaar dat onze welzijnsmedewerkers cliënten stimuleren naar buiten te gaan.’’
Medische diëten
Vaak volgen mensen om medische redenen een dieet. ,,Waar de een te maken heeft met onder- of overgewicht of slikproblemen, heeft een ander allergieën of volgt een zoutloos, gluten-, lactose- of suikervrij dieet. Ook zijn er cliënten die al dan niet tijdelijk uitsluitend fijngemalen of vloeibaar voedsel nuttigen. ,,Bij Pieter Raat kunnen we voldoen aan de specifieke maaltijdwensen en eisen van een individu. Als mensen een dieet gaan volgen, is het prettig als ik aanschuif bij het gesprek met de cliënt, eerste contactpersoon en diëtist. Dan kunnen we met elkaar goede afspraken maken over een geschikt en smakelijk menu.’’
Creatief koken
De laatste jaren is er veel meer bewustwording als het gaat om het belang van goed, gezond en gevarieerd eten. ,,Denk aan ons zoutgebruik, verzadigde en onverzadigde vetten en het belang van vitamine D. Wist je dat we ongemerkt dagelijks wel 9 gram zout binnenkrijgen? Het advies is maximaal 5 gram per dag. Daarom koken we bij Pieter Raat veel met verse kruiden. Zo worden de aardappels gekookt met een blaadje laurier erbij. Net zo smakelijk, veel gezonder. Je zoekt naar alternatieven.’’ Hans heeft nog meer creatieve tips uit de keuken: ,,Mensen met dementie eten veel beter als ze op een dag kleinere porties krijgen. Ze zien vaak op tegen grote hoeveelheden. Serveer je kleine porties en bekende gerechten, dan neemt de eetlust vaak toe. Goed drinken is ook belangrijk, zeker als de temperatuur stijgt. Neem dus regelmatig water, een ijsje of een kopje bouillon. En uiteraard hebben we ook voor mensen met een zoutarm dieet een heerlijke bouillon.’’
Meer info
Heeft u vragen over uw maaltijden of dieet? Of wilt u meer weten over voeding bij Pieter Raat? Neem dan gerust contact op met dieetkok Hans of het gastronomieteam:
Keuken Raatstede, 06 -49 31 75 84,
Keuken Hugo-Waard, 06 – 49 31 75 83
De gewijzigde Schijf van Vijf
De traditionele Schijf van Vijf is in 2016 aangepast. ,,Het advies is nu eet meer groente, minder vlees, meer plantaardige producten, zoals wekelijks een portie peulvruchten en dagelijks een handje noten. Het ideale menu bestaat uit een afwisseling van vlees, vis, peulvruchten, noten en ei.’’ In de nieuwe Schijf van Vijf komen producten zoals bewerkt vlees, groente waaraan zout is toegevoegd, gezoete zuivel en harde vetten niet meer voor.
0 Reacties