- Geplaatst door DPRS
- Op 13 september 2018
Dat is de vraag die afgelopen vrijdag 7 september 2018 centraal stond tijdens een medewerkersbijeenkomst van De Pieter Raat Stichting in Heerhugowaard. Bestuurder Gabriele Kasten nodigde hiervoor Groenlinks-politica Corinne Ellemeet uit (portefeuille zorg), die hier dankbaar gebruik van maakte. Want, zo geeft de politica en schrijfster van de beleidsnota ‘Lachend Tachtig’ aan, politici zitten soms te veel in hun ivoren toren. Liever gaat zij in gesprek met mensen uit de zorg om vervolgens met voldoende input terug te keren naar Den Haag.
Signaleringsfunctie
De interessante gesprekken met de zorgprofessionals van De Pieter Raat Stichting gingen met name over hoe de medewerkers de inrichting van goede ouderenzorg graag zouden zien. Wat gaat er op dit moment goed, maar belangrijker: wat kan er beter? Al snel werd er gesproken over het goed voorbereiden van ouderen op de toekomst, zodat zij zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Hiervoor ligt een belangrijke taak bij de ouderen zelf, maar daarnaast hebben ook de gemeenten en zorginstellingen een niet te onderschatten signaleringsfunctie. In Heerhugowaard is de situatie schrijnend: door de versnippering in de financiering betalen op dit moment noch de gemeente noch de zorgverzekeraar deze signaleringsfunctie (in vakjargon de S1 wijkverpleegkundigen). De dupe hiervan zijn de Heerhugowaardse ouderen, die een goede voorbereiding voor langer thuis wonen missen.
Mooi samenwerkingsinitiatief
Daarnaast brachten de professionals naar voren dat zorg en welzijn over het algemeen minder met elkaar zijn verweven, dan zij graag zouden zien. Tegelijkertijd vertelden de medewerkers ook hoe in dit geval de Gemeente Heerhugowaard en De Pieter Raat Stichting de handen in één slaan. Zo stelt De Pieter Raat Stichting per 8 oktober a.s. haar voorzieningen zoals het restaurant, de dagbesteding en de activiteiten open voor alle senioren in Heerhugowaard. Waar er voorheen nog een indicatie van de gemeente nodig was om deel te mogen nemen aan een activiteit, kan vanaf 8 oktober iedereen bij de stichting terecht voor gratis activiteiten en voor een goede en betaalbare maaltijd op haar locaties Hugo-Waard, De Raatstede of Het Arboretum. ,,Kijk, dat is een mooi initiatief, welzijn voor iedereen!’’, aldus Ellemeet.
Krappe arbeidsmarkt
Als laatste onderwerp werd de nijpende situatie op de arbeidsmarkt besproken. Zorgprofessionals in de zaal klaagden over de aanhoudende werk- en regeldruk. Weliswaar stelt de minister aanvullende middelen ter beschikking, maar hoe komt De Pieter Raat Stichting in een krappe arbeidsmarkt aan nieuwe medewerkers? Hiervoor bestaat geen kant en klaar antwoord, maar is juist meedenken en creativiteit van medewerkers noodzakelijk. Gabriele Kasten riep alle professionals van De Pieter Raat Stichting op om gezamenlijk over de inzet van het kwaliteitsbudget na te denken en ook grensoverschrijdende ideeën naar voren te brengen.
Corinne Ellemeet beloofde om in Den Haag voor een meer geïntegreerde aanpak te lobbyen en reed met genoeg bagage terug naar Den Haag.
0 Reacties